Pages

Monday, May 16, 2011

selamat hari guru

salam semua.

selamat hari guru. selamat hari guru. selamat hari guru.

masa sekolah dulu, hari guru adalah hari yg best. cikgu2 akan naik ke pentas dan menyanyikan lagu "kami guru malaysia".. so, dapat la dengar suara merdu cikgu2. dapat la tau cikgu mana yg pandai menyanyi. bukan senang nak dengar cikgu menyanyi wei..

hari guru jugak, para pelajar akan buat persembahan. ada yang bersajak, nyanyi nasyid, koir, ada jugak yg buat pentomen. tak tau pentomen?? ala, yang berlakon tapi tak keluarkan suara tu.. ada background muzik dengan suara orang baca sajak dan bercerita je.. pelakon hanya melakonkan watak tanpa dialog. ok, faham.

cikgu2 memang suka sangat la hari guru ni. masa ni la cikgu2 akan dapat hadiah daripada para pelajar yang menghargai pengorbanan mereka. ada yang dapat bunga, dapat cokelat, mug, pen dan macam2 lagi la.. dan jugak berserta kad ucapan. palajar2 plak memang bersemangat untuk memberikan hadiah. mesti sehari sebelum tu dah suruh mak ayah beli hadiah. mak ayah jugak la yg kena keluarkan duit beli hadiah.

aku pun ada jugak la bagi hadiah kat cikgu2 yang mengajar aku. bagi hadiah apa, aku dah tak ingat la.. sebenarnya nilai hadiah bukanlah sesuatu yg diharapkan oleh seorang guru, cukuplah sekadar diri mereka dihargai.

pagi tadi masa dalam perjalanan datang office, aku cuba ingat balik nama cikgu2 yang pernah mengajar aku. antaranya adalah, cikgu rosnah, teacher ng. , cikgu siti zawiyah, cikgu razak yusuf, teacher rozita, ustaz yunus, ustazah samsiah. ni semua cikgu2 sekolah rendah. cikgu2 sekolah menengah memang ramai sangat la yang aku masih ingat. tak larat pulak nak tulis nama sorang2.

bagi aku kerjaya sebagai seorang guru ni memang sangat mulia. aku memang sangat mengagumi kerjaya seorang guru. walaupun nampak macam senang, tetapi hanya guru yang tahu beban yang dipikul. di sebalik senyuman seorang guru, tersimpan seribu masalah dan kesulitan yang perlu difikirkan.

terima kasih cikgu.

pagi tadi, tetiba aku rasa sebak bila menyanyikan lagu yang pernah dinyanyikan masa sekolah rendah. lagu yang dicipta oleh cikgu razak yusuf. masa sekolah dulu, menyanyi tanpa perasaan. sekadar membuat persembahan. bila sekarang ni, dinyanyikan balik, memang menyentuh hati.

engkau mendidik dan membimbing,
mengajar kami berdikari,
demi wawasan yang suci murni,
guru-guru.

engkau bekerja sepenuh masa,
jadi kemegahan anak bangsa,
moga tercapai cita-cita,
guru-guru.

bagiku engkaulah ratu,
pelita di kala ku merindu,
engkau yang disayangi dihormati,
guru-guru.

jasamu akan ku sanjung tinggi,
baktimu kusematkan dihati,
suci sejernih embun pagi,
guru-guru.

tiada seindah kata-kata,
kuiring sekalung doa,
bahgialah hidupmu sentiasa,
guru-guru.

buat isteri tercinta, cikgu siti mujahadah binti md. kamal, jadilah seorang guru yang terbaik. curahkan ilmu seikhlas mungkin. jalankan tanggungjawab sebagai seorang pendidik dengan sepenuh hati. pasti jasamu akan dikenang hingga akhir hayat.

selamat hari guru.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...