Pages

Wednesday, December 31, 2014

Adam Mujahid

27 Disember 2014.

Hari ni genap anakku berusia 50 hari. Adam Mujahid Bin Mohamad Naim yang telah selamat dilahirkan di Hospital Putrajaya pada 8 November 2014 pada jam 4.43 petang waktu Malaysia. Dilahirkan secara pembedahan dengan berat 2.82 kg. 

Sebenarnya aku telah berada di hospital sejak jam 5 pagi. Hospital Putrajaya menjadi pilihan isteriku untuk melahirkan anak pertama walaupun Hospital Serdang lebih dekat dengan kediaman kami. Aku hanya mengikut sahaja sebab keselesaan adalah yang lebih penting untuk seorang isteri melahirkan zuriat. Hanya sekadar pendapat aku. 

Dalam perancangan, isteriku nak bersalin normal walaupun doktor mencadangkan supaya dilakukan pembedahan. Tapi isteriku tetap ingin mencuba bersalin normal. 

Setelah hampir 5 jam bertarung nyawa di dalam bilik bersalin, doktor membuat keputusan supaya isteriku dibedah. Aku setuju sebab doktor cakap degupan jantung anakku semakin lemah. Isteriku redha walaupun masih belum bersedia untuk dibedah. 

Isteriku ditolak ke bilik pembedahan lebih kurang jam 4.15 petang. Aku tidak dibenarkan masuk bersama. Aku dan beberapa ahli keluarga yg lain diarah menunggu di bilik menunggu yg disediakan. Aku cemas. Macam-macam andaian bermain di fikiran. Semua drama yang pernah aku tonton berputar kembali di benak fikiran. Astaghfirullahal'azim.. Aku kembali berserah kepada Allah. Aku redha dengan segala ketentuanNya.

Allahuakbar Allahuakbar..
Aku mengazankan zuriat pertamaku dengan linangan air mata. Hanya Allah yang tahu perasaanku ketika itu. Alhamdulillah syukur ke hadratMu Ya Allah..


Terima kasih kepada isteri tercinta atas hadiah yg terindah ini. 

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...