Pages

Thursday, April 4, 2013

Mari Mengundi

Assalamualaikum,

Mari mengundi. Semalam, 3 April 2013 DS Najib telah mengumumkan pembubaran parlimen. Memang semua orang dah lama tertunggu-tunggu akan pembubaran parlimen ni. Ini menandakan Hari Mengundi dah semakin hampir. Dalam tempoh 60 hari dari tarikh pembubaran parlimen, Pilihan Raya ke 13 perlu diadakan untuk memilih kerajaan baru. Undi adalah rahsia.

Aku dah pernah turun mengundi sekali pada tahun 2008 PRU 12. Seperti biasa, semua orang balik mengundi di kampung halaman.Ada yang duduk jauh2 macam aku ni, bila balik mengundi je dapat la duit tambang. Aku amik je la bila orang dah nak bagi tu. Kalau tak bagi pun aku tetap akan mengundi sebab mengundi adalah kewajipan dan tanggungjawab setiap rakyat. Jadilah rakyat yang bertanggungjawab. Masa nak pi mengundi tu kecoh la dengan kempen sana sini. Memang meriah.

Aku dapat tugas penting jugak masa PRU12 2008. Sebagai orang yang tolong angkut orang mengundi. Sepatutnya ayah aku yang buat kerja ni, tapi dia minta aku yang jalankan tugas ni. Jadi, tugas aku adalah bawa van ayah aku, pusing2 kampung untuk angkut sesiapa sahaja yang nak pergi mengundi. Aku ajak juga sorang kawan aku. Sepanjang proses mengundi tu aku pun menjalankan tugas membawa orang ke tempat mengundi. Tanpa mengira sesiapa pun, semua aku angkut.

Petang lepas selesai je kerja, aku pun balik rumah. Ayah aku kata, ada orang cakap aku angkut orang parti pembangkang. Aku kata apa salahnya. Lagipun mana la aku tahu orang tu parti apa. Tugas aku adalah bawa orang pergi tempat mengundi. Tak kira la orang tu parti apa pun. Nak tolong orang pun kena tahu dia parti apa ke? Susah juga kalau semua benda nak kena ikut parti. Apa yang penting aku telah menjalankan tanggungjawab yang diberi.

Hak mengundi adalah hak semua rakyat.

Sekian.

2 comments:

  1. Good. X sia-sia belajar sampai ke universiti. Jadilah insan yg celik akal, celik minda.

    Undi adlh rahsia. Haha

    ReplyDelete
  2. thn ni first time mengundi. slmt mengundi!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...