Pages

Tuesday, August 10, 2010

esok puasa...

Ramadhan menjelma,

Ramadhan membawa 1001 erti dalam kehidupan umat Islam.. kalo nak 1002 pun boleh jugak. bila tiba ja bulan puasa ni, memang semua orang sibuk. ada yang sibuk mengemas rumah, ada yg mula membeli-belah baju raya, ada yang sibuk buka buku resipi kuih-muih, dan banyak lagi la kesibukan yg datang bila tiba bulan puasa ni..

Aku seperti tahun-tahun yang lalu, tetap slamber je.. takde la sesibuk orang lain, yang duk kalut tak tentu pasal.. tahun ni adalah tahun ke2 aku menyambut ramadhan bersama isteri. kalo bab baju raya, aku dah tak perlu risau lagi. sebab semuanya dah ada orang yg uruskan. (pakai baju tahun lepas je..huhu..)

selalunya kalo dengar ceramah, mesti ustaz2 marah kalo sebelum bulan puasa kita dah sibuk2 beli baju raya.. "puasa pun belum, dah sibuk beli baju raya. ni la budaya kita org melayu. pentingkan raya dari puasa." lebih kurang macam tu la bunyinya.. tapi, minggu lepas masa ceramah menyambut ramadhan, ada sorang ustaz ni (mentor imam muda) kata lebih baik kita beli baju raya awal2, buat persiapan raya sebelum bulan puasa. sebab, bila tiba bulan puasa kita boleh tumpukan sepenuhnya pada amalan kita.. so,aku sgt la bersetuju dengan hujah ustaz ni. hehe.. memang bernas..

jadi, cepat2 la kita buat persiapan menyambut ramadhan dan syawal.. sebab kedua-duanya istimewa..

wassalam..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...