Pages

Thursday, June 19, 2014

Dr. A

Entry ini telah di'edit' dari entry asal.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Kehadapan Dr. A,

Pagi tadi (19 Jun 2014) saya ada ke Klinik Kesihatan BBBangi menemani isteri untuk pemeriksaan bulanan kehamilan. Saya dan isteri difahamkan hari ni akan buat scan. Setelah lama menunggu, hampir jam 12 tengahari isteri dipanggil untuk berjumpa dengan Dr. A. Isteri masuk seorang diri sebab suami tak dibenarkan masuk. Isteri saya pun masuk ke dalam bilik pemeriksaan.

Dr. meminta isteri saya duduk dengan menggunakan isyarat tangan tanpa sepatah kata. Setelah membaca rekod buku merah, tanpa melihat kepada isteri saya, tanpa sepatah kata, dengan muka masam mencuka, Dr. meminta isteri saya bangun dengan isyarat tangan. Dr. menunjukkan ke arah kain isteri saya menandakan arahan supaya membuka kain untuk mulakan pemeriksaan tanpa sepatah kata. Isteri saya masih menurut. Pemeriksaan dan scan dijalankan. Selesai.

Kemudian, Dr memulangkan buku merah isteri saya tanpa sepatah kata. Juga tanpa melihat kepada pesakit. Mungkin menandakan semuanya telah selesai dan "awak boleh keluar". Lalu isteri saya bertanya kepada Dr., "So, macam tu je ke?" Dan Dr. membalas, "Ya, semua sihat. Itu je la. Kalau awak nak lebih-lebih lagi boleh pergi ke klinik swasta." Dengan sombongnya.

Dr. A.
Beginikah caranya awak menjalankan tugas sebagai seorang Doktor Perubatan. Di klinik kerajaan. Bukan masalah ini klinik kerajaan atau klinik swasta. Di mana letaknya keikhlasan awak sebagai seorang Doktor menjalankan tugas? Sekiranya pendapatan daripada pekerjaan awak ini digunakan untuk anak-anak awak, di mana berkatnya? Adakah apabila seseorang itu datang ke klinik kerajaan, layanan yang diberikan adalah seteruk ini? Di mana keikhlasan awak menjalankan tanggungjawab? Adakah awak memperlakukan sebegini kepada semua pesakit awak di klinik kerajaan? janganlah terlalu sombong hanya kerana awak seorang doktor. Semuanya milik Allah. Jalankan tanggungjawab dengan amanah. bukannya sambil lewa seperti melepaskan batuk di tangga.

Dr. A,
Saya bertanya kepada jururawat tentang sikap awak yang sombong. Jururawat beritahu awak doktor luar. Mungkin awak ada klinik sendiri. Dan disebabkan itulah awak bersikap sombong dan kurang ajar dengan pesakit di klinik kerajaan. Mungkin bayaran yang awak dapat di klinik kerajaan terlalu rendah dibandingkan pendapatan di klinik swata. menyebabkan awak menjadi doktor yang ala kadar. Sedih bila memikirkan sikap seorang doktor melayu yang sombong. Kalau beginilah sikap awak, berhenti sajalah menjadi seorang doktor. Awak tidak layak.

Hanya sekadar teguran atas ketidakpuasan hati. Senyuman itu sedekah.

Sekian, terima kasih.

Yang Benar,
Encik Suami.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...